nurmeen kitchen

Friday, February 21, 2014

Kembung Masam Manis

  •  Assalamualaikum..Semalam cuti dari kerja saya berkesempatan juga lah nak memasak untuk suami..Saya ingin kongsi kan resepi Ikan Kembong Masam Manis..Selamat mencuba ye..Selain ikan kembung,ikan siakap,tenggiri dan ikan merah juga boleh digunakan untuk resepi ini

  • 1 ekor ikan Kembung sederhana
  • 1/2 cwn sos tomato
  • 1/2 cwn sos cili
  • 1/2 cwn air
  • 1 biji tomato-dipotong dadu
  • 2 keping gegelang nenas dlm tin-potong kecil
  • Garam, serbuk kunyit,gula
  • sedikit daun sup-utk tabur atas ikan
  • minyak masak secukupnya
Bahan Hiris
  • 10 biji cili padi merah
  • 1 labu bwng besar
  • 3 ulas bwng putih
  • sedikit halia
Cara Memasak
  1. Ikan di bersihkan, kelarkan permukaan ikan, cuci dan toskan.
  2. Gaulkan ikan bersama serbuk kunyit dan garam. Gorengkan sehingga masak/garing sedikit. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan dulu.
  3. Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali, tumiskan bahan2 hiris sehingga naik bau.
  4. Masukkan sos tomato, sos cili dan sedikit air. Biarkan  mendidih sambil di gaul rata.
  5. Masukkan nenas dan tomato yg di potong kecil. Masukkan garam, gula dan gaul rata.
  6. Setelah siap dan cukup rata, matikan api dan bolehlah di curahkan kuah keatas ikan siakap dan tabur dngn daun sup yang di potong kecil.
Terima kasih atas kunjungan anda ..

No comments: